sunnuntai 23. lokakuuta 2022

 



Suomen ruokaketjun selonteko?

Suomen turvallisuus ja puolustus on niin tärkeä, että sille on jo vuosia laadittu kaikkien puolueiden kesken puolustusselonteko, jota aika ajon päivitetään ja noudatetaan. Viime kuukaudet ovat osoittaneet, että myös ruokaturvallisuus on meille tärkeää, huomioiden sijaintimme ja maailmanpoliittisen tilanteen. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän on turvattava oma ruuan tuotantomme ja saatavuus. Mielestäni tämä tapahtuisi parhaiden laatimalla kaikkien eduskuntapuolueiden, ruokaketjun toimijoiden ja yliopiston edustajien kesken ruokaketjun selonteko kuudeksi vuodeksi eteenpäin ja sitä päivitettäisiin aina puolessa välissä. Tämä toisi pitkäjänteisyyttä, ennustettavuutta ja turvallisuutta kaikille ruokaketjun yrittäjille. Tällä myös ratkaistaisiin tasapuolisempi tulonjako ruokaketjussa.

Nykytilanne on kestämätön. Poliittisten pisteiden keruun toivossa laaditaan uusia lakeja, pidetään yllä korkeita veroja, vaikeutetaan jonkun ruokaketjun osan toimintaa, ei kunnioiteta kotimaisuutta edes yhteiskunnan laitosten hankinnoissa, ei arvosteta kotimaisen ruuan puhtautta, syytellään toinen toisiaan, esimerkiksi nyt kaupan katteita. Eikö kannattava toiminta ole yritysten tavoitteena, koska silloin he voivat kehittää toimintaansa ja pystyvät maksamaan kilpailukyistä palkkaa työntekijöilleen? Eikö yhteistyö ole voimaa ruokaketjussakin? Miksi se ei toimi?

Jos kotimainen ruokatuotanto ajetaan alas, olemme tuontiruoan varassa ja kun sota syttyy lähellämme, Itämeren ympäristössä, tuontireitit katkeavat ja ruokapula iskee. Kotimaisesta, suomalaisesta, puhtaasta, terveellisestä, yöttömässä yössä kasvaneesta ruoasta kannattaa maksaa enemmän. Kannattaa turvata ruokaketjun toimivuus ja tulevaisuus, myös poikkeusolosuhteissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti