maanantai 12. lokakuuta 2020

 

Suomen hyödyntämättömiä luonnonvaroja


Metsämarjat

Suomen metsämarjat (mustikka, puolukka, hilla) kasvavat puhtaassa ilmassa ja yöttömässä yössä. Ne ovat puhtaita ja terveellisiä, monen mielestä ”lääkettä”. Vuotuinen marjasato; mustikka 184 miljoonaa kiloa, puolukka 184 miljoonaa kiloa ja hilla 25 miljoonaa kiloa. Huolestuttavaa on, että sadosta kerätään talteen alle 10 prosenttia. Syy on kuulemma, kun ei saada riittävästi thaimaalaisia, puolalaisia poimijoita. Miksi suomalaiset eivät itse kerää, vaikka keräystulo on verovapaata? Työministeriön ja alan toimijoiden tulisi löytää yhdessä oikeat porkkanat työttömien ja opiskelijoiden marjankeruuseen. Tavoitteena kerätä sadosta talteen puolet. Alueen suunnistusseurat voisivat laatia marja-kartaston, jonka avulla matkailijat tulisivat paikkanunnalle. Paikkakunnan hotelleissa olisi saatavana marja-reppu jossa olisi päivän eväät, vesipullo, poimuri ja suunnistuskartta ja kompassi. Reppu maksaisi 25€. Kun palauttaa repun ilman eväitä saa 20€ takaisin. Marjastamisen hyötyjä ovat myös liikunta ja terveellisyys (metsä rauhoittaa ja hoitaa stressiä)

Kotimainen kala

Suomen järvissä on yli 100 kalalajia, joista 20 helposti pyydettävää (alven, hauki, kiiski, kuha, lahna, särki, säyne, sorva). Kala on terveellistä; laadukkaita proteiineja, omega 3 rasvahappoja, D ja B12 vitamiineja, kivennäisaineita. Kotimaisen järvikalan hyödyntämiseen ei ole riittävästi panostettu. Siihen panostamalla saataisiin tuontikalojen virtaa vähennettyä. Esimerkiksi S-Ryhmä on viime vuosina panostanut kotimaiseen järvikalaan. Muualla maailmassa arvotetaan suomalaista, puhdasta kalaa, esim. Kalaneuvos on saanut vientiluvan Kiinaan. Kotimaisen kalan ympärille voitaisiin rakentaa myös monenlaisia matkailu- ja elämyspaketteja.

Kotimainen kivi

Suurin osa noin 90% katukivistä tuodaan kiinasta, edullisen hinnan takia. Suomen kivi on laadukasta ja moni-ilmeistä. Myönteinen poikkeus on esimerkiksi Kajaani, jossa kivet ostettiin korkeammalla hinnalla paikalliselta. Miksi virkamiehet ja kuntapäättäjät eivät ajattele kokonaisvaltaisesti? Pitää huomioida työllisyysvaikutukset, rahan kierrättäminen omalla talousalueella ja ympäristövaikutukset (kiveen tuonti Kiinasta fossiilisten polttoaineiden avulla laivalla ei ole ympäristöystävällistä). Lisäksi päätöksellä on vaikutusta kuntaan tuleville uusille yrityksille, se kertoo kunnan yrittäjäystävällisyydestä.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti