keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Valtion velan kasvattamisen riskit?






On harhaan johtamista kertoa äänestäjille että valtion ei tarvitse maksaa lainojaan takaisin. Valtio maksaa joka vuosi lainoja takaisin ottamalla uutta lainaa. Tämä on tällä hetkellä hyväksyttävää kun lainojen korot ovat nollilla. Kun korot kuitenkin jossakin vaiheessa nousevat, esimerkiksi yhdellä prosentilla, se tietää valtiolle korkomenoja reilusti yli miljardi euroa. Kun korko nousee kaksi prosenttia korkomenot ovat jo lähes kolme miljardia euroa. Lisäksi seurauksena voi olla luottoluokituksen heikentyminen, joka merkitsee taas uuden lainan korkeampia korkoja. Miten tästä kierteestä selvitään, ilman veronkorotuksia?
Sote-uudistuksesta on laskettu saatavan kymmenen vuoden jaksolla 1,5 miljardin säästöt. Se ei riitä tarvitaan enemmän. Liian pieniä Sote-maakuntia pitää vielä yhdistää. Kuntien valtionosuuksia tulee karsia, niitä ei saisi maksaa alle 10000 asukkaan kunnille. Kuntien lukumäärä tulee puolittaa. Jatkossa pitää kunnilta vielä siirtää joitakin toimintoja maakunnalle
Ei ole oikein että osa työttömistä ei ota työtä vastaan, kun hän saa työttömyyskorvauksia ja sosiaalietuja enemmän ja on vapaampi tekemään silloin tällöin pimeitä töitä. Järjestelmää pitää muuttaa niin että työn vastaanottaminen on aina kannattavampaa työttömälle. Tämä on senkin takia tärkeää kun työssäkäyvien osuus väestöstä vähenee. Kaikki kynnelle kykenevät saatava töihin. Elintasopakolaisten sosiaalietuja on kavennettava jotta kiinnostus työelämään mukaan kasvaa.
EU:n liittovaltiokehitystä on vastustettava ja eurosta eroamisen vaihtoehdot selvitettävä. EU:n direktiivit toteutetaan ja niihin ei Suomen virkamiehet saa lisätä omia lisävaatimuksia. Muuten EU:n kansalaiset ja yrittäjät joutuvat eriarvoiseen asemaan Suomessa, kuten nyt tapahtuu.
Haittaveroja voidaan korottaa, jotta ihmisiä ja yrityksiä voidaan ohjata tekemään tulevaisuuden kannalta oikeita ratkaisuja (esim. turve, sokeri, alkoholi, öljy, bensa, energia) Yritysten investointihalukkuutta ei saa heikentää verotuksella. Suositaan kotimaisuuttaa (esim. hankinnat, ruoka, energia, matkailu). Valtion hallintoa tulee keventää ja päällekkäisyyksiä purkaa, tehtäviä yhdistää, digitalisaatiota hyödyntää. Hävittäjähankintoja siirrettävä parilla vuodella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti