maanantai 10. helmikuuta 2020

Heinolan hiomaton "timantti"





Kirjoitin aiheesta jo 2016 ja toivoin että virkamiehet ryhtyisivät hiomaan tätä timanttia Heinolan yhdeksi matkailuvaltiksi. Mitään ei ole tapahtunut, ilmeisesti sen takia että idea ei ollut heidän.

Apajalahden luola on, Citymarketin naapurissa ja Hevossaarentien kainalossa. Luola on louhittu 1940-44. Sinne piti sijoittaa kolme isoa väkiviinasäiliötä. Sota päättyi ja säiliöitä ei tarvittukaan. Alue siirtyi Hainolan kaupungille 1990-luvulla. Siellä on kolme louhittua säiliötä halkaisijaltaan noin 16 m ja korkeutta noin 19m. Säiliöiden välillä on noin 4m leveää käytävää 100 metriä.

Luolaan on vuosien saatossa suunniteltu mm. maauimalaa, Data-keskusta, teatteri-ravintolaa, kylpylää, jääpuistoa, Lapin porttia jne. Osa hankkeista on kaatunut virkamiesten päättämättömyyteen ja osa rahan puutteeseen. Viimeisen hankkeen kaatoi luolasta löydetty lepakko. Nyt kuulemma tämä este on poistunut.

Nyt luolan läheisyyteen suunnitellaan Prismaa. Ehdotan että Hämeenmaa/Prisma ja Kesko/Citymarket ja Rakennusliike Reponen perustavat yhtiön joka ostaa alueen edullisesti kaupungilta. Heti rantaan suunnitellaan ja rakennetaan laituri, isoillekin veneille, aluksille, M/S Pyhäjärvellekin. Rannasta rakennetaan katu/polku Citymarkettiin ja myöhemmin Prismaan. Julistetaan suunnittelukilpailu luolan tilojen hyödyntämiseksi. Paras ehtotus, idea toteutetaan. Alueelle, rinteeseen mahtuu myös muutama vapaa-ajan rivitalo. Hankkeelle haetaan EU:n rahoitusta, josta neuvoja voidaan kysyä Jyrki Kataiselta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti