maanantai 24. kesäkuuta 2019

Lahti- Suomen Luomupääkaupunki 2022?






Luomupekka onnittelee Euroopan ympäristöpääkaupunkia, Lahtea 2021. Tässä yksi lattiatason kehittämisidea. Aamulenkillä olen tavannut monia eri ikäisiä henkilöitä, jotka vapaaehtoisesti keräävät roskia. Esitän että näitä vapaaehtoisia etsitään lisää ja heille teetetään vihreät liivit joissa esim. teksti”Euroopan ympäristöpääkaupungin TEKIJÄ” Kaupungin organisaatiosta nimetään yhteyshenkilö joka hyväksyy ja luetteloi ”Tekijät” ja heidän alueensa. Tekijät välittävät kentältä tietoa yhteyshenkilölle, missä iso kasa roskia haettavaksi, missä roskakori rikki ja mistä se puuttuu jne.

Haastavia tavoitteita pitää olla. Seuraava tavoite voisi olla ”Lahti-Suomen luomupääkaupunki 2022. Tällä hetkellä se on Kiuruvesi. Lahdella on hyvät edellytykset saavuttaa tavoite, jos yhteistyötä ja päätöksiä saadaan aikaan. Seuraavassa muutamia toimenpide-ehdotuksia:

-tavoitteen saavuttamiseen haastetaan kaupunki, kunnat, MTK, kaupan ketjut, alan
oppilaitokset,yrittäjäjärjestö, alan yritykset, Luomuliitto

-kaikkiin kaupungin ruokapalveluihin hankitaan lähiruokaa-luomua Päijät-Hämeen alueelta,
Tämä tukee nykyisiä yrityksiä ja luo alueelle uusia yrityksiä, tuottajia.

-koululaiset tekevät keväällä retkiä tiloille joista heille toimitetaan ruuan raaka-aineita, näin he 
 oppivat tietämään mistä ruoka tulee ja miksi kannattaa syödä kotimaista

-kaupan ketjut ja ruokaravintolat kilpailevat siitä kenellä on eniten tuotteita Päijät-Hämeen alueelta

-torin ympäristöön pitää synnyttää Lähiruoka-Luomukauppa ja -ravintola tai hallista tehdään
lähiruoka-luomuhalli

-aktivoidaan metsämarjojen keräämistä ja järvikalojen kalastusta ja hyödyntämistä

-Messukeskuksessa järjestetään vuosittain Päijät-Hämeen lähiruoka-luomumessut

-Hyödynnetään EU:n ja Suomen hallitukset lähiruoaohjelmia ja hankkeita

-Kaupungin rajoille kyltti "Tervetuloa Euroopan ympäristöpääkaupunkiin"

-Lehdistö aktiivisesti esittelee ja kannustaa edelläkävijöitä, tuottajia, yrityksiä, lahtelaisia

Kehittämisterveisin Luomupekka Rusila
-Lähiruokatori Heilan synnyttäjä, lähiruokayrittäjien valmentaja, innovaattori
-kokemukseni.ideani,toimintatarmoni ovat käytettävissä tavoitteen saavuttamiseksi




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti