perjantai 21. kesäkuuta 2019

Heinolan tori eläväksi?






Torikauppa hiljenee, kauppiaat ikääntyvät, kaupunkilaisilla ei ole enää isoa tarvetta käydä torilla. Marketeista, lähikaupasta, kioskeista ja netistä saa tarvitsemansa.
Heinolan toria on yritetty kehittää toistakymmentä vuotta: on pari toriparkkisuunnitelmaa, on esiintymislavasuunnitelma, on torpalvelurakennuksen uusimissuunnitelma, on kivetyksen uusimista, on jopa suunnitelma torin siirtämiseksi satamaan jne, Suomen Joulupuukaupungin valot syttyivät torin ympäristön puihin lähes kymmenen vuotta sitten. Päättäjät torppaavat hyvät ideat. Mitä nyt pitäisi tehdä?

  1. Torin ympäristön puut ovat kuin risukasoja, ne pitää siistiä ja valot asennettava uudestaan, kiertäen paksumpien oksien ympäri.
  2. Kolmasosa torista pitää varata tapahtuma-alueeksi, johon rakennetaan esiintymislava jossa valmiina äänentoisto ja valaistus sekä laajentamismahdollisuus. Käyttöä markkinoidaan yhdistyksille, kesäteattereille, yrityksille, oppilaitoksille, seurakunnalle. Torin vuokra Kaupunkisydän ry:lle puolitetaan ja toripaikkahintoja lasketaan 25%:lla. Kaupunki yhdistyksen jäseneksi ja toimintaan mukaan.
  3. Markkinapäivinä P-alue käyttöön ja kävelykadun toinen laita 3x3m toripaikkoja
  4. Torin kadunpuoleiselle sivustalle kevyt (lasi-puu) ”kauppahalli” josta vuokrataan paikkoja päiväksi,viikoksi,kuukaudeksi sateelta ja lumisateelta suojassa. Sen voisi toteuttaa Ok Hämeenmaa lahjaksi lähiyrittäjille.
  5. Torin valaisinpylväisiin kesäksi kukkalaitteeet ja tapahtuma-alueelle kukkatornit (malli Lahden tori, kuva alla)
  6. Rakennetaa esim. 6x12m luistelukaukalo jossa voi luistella kesällä ja talvella, ei tarvita jäätä
  7. Suunnitellaan torille lintuaiheinen patsas vesiympäristöön (=Lintutarhan opaste)
  8. Torille Led-valotaulu jossa kerrotaan sen päivän ja huomisen tapahtumat
  9. Torille ja ympäröiville kauppaliikkeille yhteinäiset, asiakasystävälliset aukioloajat
  10. Kannaustetaan keskusta ulkoluolella olevia liikkeitä tekmeään tuote-esittelyitä torilla sesonkiaikaan (esim.veneet, puutarhakoneet, polkupyörät jne.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti