perjantai 31. toukokuuta 2019

Heinolan hyvät palvelut



”Heinolan hyvät palvelut” Itä-Häme lehden 1.6. juttuun liittyen.

Heinolan terveyskeskuksen palvelut ovat hyvin järjestetty ja toimivat käyttäjien mielestä. Henkilökunnan palelualttius on kiitettävää. Kokemusta on. Ymmärrän tarkastuslautakunnan näkemykset, jos tuijotetaan pelkkiä euroja. Olen ymmärtänyt että suurin osa kaupungin asukkaista, käyttäjistä on valmis maksamaan lähellä olevista, hyvistä palveluista vähän enemmän. Minäkin.

Heinolasta löytyy säästökohteita muualta jotka eivät heikennä asukkaiden palveluja, esimerkiksi kaupungin kiinteistöjen hoidosta ja käytöstä. Lähes joka toinen kiinteistö on homeessa ja huonossa hapessa. Paljon yritetään hoitaa myös tyhjiä kiinteistöjä. Kiinteistöjen hoito on ulkoistettava asiantuntijoiden hoitoon ja vastuulle. Tyhjät kiinteistöt myytävä, eikä vain yritetä myydä. Kaikkia tarvittavia kiinteistöjä ei tarvitse itse omistaa, rakentaa. Voidaan olla myös vuokralla.

Savontien katuremontti viimeistään osoitti, että kaikkia töitä ei kannata tehdä itse. Toiset tekevät ne nopeammin, tehokkaammin. Kannattaa hyödyntää enemmän paikallisia yrittäjiä.Tämä uusi toimintatapa vähentää merkittävästi kaupungin koneinvestointeja ja oman ammattihenkilöstön tarvetta.

Kolmas säästökohde on kaupungin moniportainen hallinto. Organiaatiotasoja on liikaa. Toimintoja voidaan yhdistää ja päätöksentekoa siirtää alemmalle tasolle. Vähennykset pitää aloittaa organisaation yläpäästä. Kaupungin väkiluku vähenee ja verotulot pienenevät. Tarttis tehdä jotakin.

Esittämäni säästökohteet eivät suoranaisesti heikennä kaupunkilaisten palveluja, ne säästävät veroeuroja. Terveyskeskuksen palvelujen muutokset, heikennykset tuntuvat heti kaupunkilaisten arjessa. Tästä huolimatta kannatan hyvää yhteistyötä Lahden ja muiden naapurikuntien kanssa
Yhdessä olemme enemmän.



maanantai 27. toukokuuta 2019

Miten MM-taito jääkiekossa voitaisiin hyödyntää Heinolan asioiden hoidossa?





Olen miettinyt tätä samaa asiaa kuten myös Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen. Kuka olisi päävalmentaja, ketkä apuvalmentajia, mikä tavoite, mikä palkinto, kuka ”Mörkö”? Lähestyn asiaan Heinolan esimerkin valossa.

Päävalmentajaksi sopisi hyvin Jari Parkkonen ja apuvalmentajiksi tulosaluejohtajat, hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat. Joukkueena koko henkilöstö ja hallinto. Tavoite voisi olla esimerkiksi asukasmäärän kasvattaminen joka vuosi yli sadalla ja veroäyrin säilyttäminen nykyisellään, ja toimintakate budjetoitua parempi. Palkintona hyvä yhteistyö, hyvä mieli, tavoitteen saavuttaminen ja sovittu tulospalkkio koko joukkueelle.
Kuntalaiset valitsevat vuosittain nettiäänestyksellä ”Parhaan asiakaspalvelijan” ja tulosaluejohtajan eli ”Mörkön” he saavat tulospalkkion tuplana ja kunniaa ja mainetta.. Sitouttamisen yhteistyöhön yli puoluerajojen, hoitavat valmentajat yhdessä hallituksen, valtuuston ja koko henkilöstön kanssa. ”Pukukopissa” eli hallituksen, valtuuston, johtoryhmien ja tiimien palavereissa luodaan yhteishenki tavoitteiden toteuttamiseen. ”Pukukoppien” seinällä ovat yhteiset tavoitteet aina näkyvissä. Mörkö käy aika ajoin pukukopeissa muistuttamassa tavoitteista. Valmentajien on uskallettava laittaa ”kroppaa likoon” sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Ei tarvitse palkata konsultteja ”NHL-tähtiä”, hommat hoidetaan tällä porukalla. Luotetaan toisiimme, autetaan toisiamme, yhdessä olemme enemmän.



sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Lanun puiston kehittämisideoita





Lanun-puisto on Lahden Kariniemenpuistossa sijaitseva veistospuisto, jossa on  lahtelaisen kuvanveistäjän, professori Olavi Lanun 12 suurta betonista valettua veistosta. Puisto rakennettiin neljän vuoden aikana 1989-1992. Veistokset on sijoitettu valaistujen jalankulkuväylien varrelle. Kariniemenpuisto on suojeltu lehtometsä. Alueella on 15 puulajia, mm. metsälehmus. Alueella on myös sinivuokkoja, näsiää ja konnanmarjaa. Kariniemen mäen sisään on louhittu jätevesipuhdistamo. Puistoon on kaksi kävelypolkua, toinen Vesijärvenkadun puolelta ja toinen Pikku-Vesijärven puolelta. Kariniemen kadun puolelta on esteetön reitti puistoon.

Tässä muutamia kehittämisideoita:

1.Pikku-Veskun puolelta kunto-näköalaportaat (suunnittelu on käynnissä kaupungilla)

2.Ylhäällä olevalle isolle hiekkakentälle kunnostetaan
-mölkkyrata, betangue-rata, tikanheittopaikka
-ulkoalueelle tarkoitettuja kuntolaitteita (samoja kuin rantatien varrella jo on)
-lapsille liukumäki, keinu yms.
-kauniita istutuksia, pensaita
-raivataan näköalaväylä suoraan Vesijärvelle

3. Eri polut merkitään eri väreillä karttaan ja maastoon

4. Kentälle voitaisiin synnyttää myös puuveistopuisto, moottorisahaveistäjien toimesta


keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Lahden "mäkimontun" strategia?



Aivan oikein että hallitus ei hyväksynyt rinnekatsomon isoa remonttia. Mäkimontulle on laadittava seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi strategia. Mitä halutaan, mitä se maksaa ja mitä se tuottaa veronmaksajille, yrittäjille ja Lahdelle? Nyt mäkimonttu on liian vähällä käytöllä, Salpurin kisat kerran vuodessa ja EM tai MM kisat 4-8 vuoden välein, joku konsertti kerran kolmessa vuodessa. Vuodessa on 12 kuukautta.Seuraavassa muutamia kehittämisvinkkejä:

1.Miten talvikautta voidaan paremmin hyödyntää?
-mäkihypyn harrastajia , nuoria saatava enemmän mukaan ja sitä kautta mäkeen käyttäjiä
-perustetaan mäkihypyn akatemia Lahteen-Pajulahteen-Vierumäelle
-keinolumilatuja, lumilautamäkiä eri pituisia perheiden käyttöön 1.12.- 30.4., kohdeasiakkaina
pääkaupunkiseudulla asuvat ja paikalliset
-joka kuukauden eka viikonvaihde ladulla ja mäessä kansalliset Salpurin teemahiihtokilpailut,
lapsille, aikuisille, senioreille, firmoille

2.Miten kesäkautta voidaan paremmin hyödyntää?
-kerran kuussa kansainväliset mäkikisat
-ylämäkijuoksukisat: kansainvälinen kilpasarja, kansallinen nuorten ja seniorisarjat, lasten sarjat
hyödynnetään kaikkia kolmea mäkeä
-mäkiautokisa pikkumäessä ja urheilukentällä polkuautokisat
-koko perheen suunnistuskisat, maastojuoksukisat ,maastopyöräkisat latupohjilla
-kansainväliset ja kansalliset konsertit, isojen firmojen henkilökunnan kesätapahtumat
-kaupunkilaisten infotilaisuudet, vuosijuhlat, seurakunnan tilaisuudet, elokuvat
-kesäteatterinäytökset, urheilukentällä Salpurin yleisurheilukisoja; juoksukisat,kenttälajikisat
-torille iso Salpurin infotaulu jossa live-kuvaa ja jossa kerrotaan mitä mäkimontussa juuri nyt
tapahtuu ja mitä ensi viikolla

Toimijoiksi, järjestäjiksi haastetaan Lahden seudun yhdistykset, tapahtujärjestäjät. Jokaiselle riittää ainakin yksi tapahtuma vastuulle. Tämä lisää yhteisöllisyyttä.
Se mitä uusia toimintoja tästä listasta valitaan, vaikuttaa tuleviin remonteihin, katsomouudistuksiin,
esiintymislavan paikkaan ja helppoon pystyttämiseen, esteettömyyteen, viranomaisten vaatimuksiin. Jos ennakkovalmistelut ovat puoliksi valmiina tapahtumissa, Lahden vetovoima kasvaa ja saatu vuokra on nykyistä suurempi.



tiistai 7. toukokuuta 2019

Miksi Parempi Heinolasta Liike Nyt Heinola?



2000-luvun alussa Heinolan valtuustossa toimi Heinola-ryhmä, puolueisiin sitoutumaton, Heinolan puolestapuhuja. Ryhmän puuhamies Juurikkala sai minutkin ryhtymään valtuustoehdokkaaksi ja läpi mentiin. Ryhmä laajeni ja kannattajat lisääntyivät, perustettiin Paarempi Heinola ry 2012. Miksi ryhmä kasvoi ja sai tukea äänestäjiltä? Osa äänestäjistä oli kyllästynyt riitelemiseen ja Helsingistä puolueille tulleisiin määräyksiin. Parempi Heinola eli kotoisasti PaHe, toiminta koettiin kotoisaksi, läheiseksi ja Heinolan parasta ajavaksi liikkeeksi. Valtuutetuilla oli Heinolan etu ensimmäisenä, ei oma etu.

Eduskuntavaalien 2019 alla pieni osa jäsenistä haikaili eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi. Kutsuttiin jopa itse Harkimo Heinolaan , maalailemaan visioita paremmasta tulevaisuudesta ja uudenlaisesta politiikasta. Vanhat puolueet olivat kuulemma epäonnistuneet. Näin vaalien jälkeen voidaan sanoa että Harkimo ja Nytkin epäonnistyi. Nyt ollaan jo perustamassa puoluetta, valtion tukirahojen saamiseksi. Tämä epäonnistuminen tulee näkymään myös Heinolassa, seuraavissa kunnallisvaaleissa, valitettavasti.

Parempi vaihtoehto olisi ollut säilyttää Parempi Heinola ry:n vahvuudet ja hyödyntää niitä. Jos valtakunnallisiin vaaleihin halua olisi ollut, sen olisi voinut toteuttaa yhteistyösopimuksella, vaaliliitolla. Valitettavasti Liike Nytin puuhamiehet valitsivat väärin, Heinolan kannalta. Parempi Heinola koetaan läheiseksi, paikalliseksi, Liike Nyt koetaan etäisemmäksi, valtakunnalliseksi.

maanantai 6. toukokuuta 2019

Heinolan vanhan kylpylärakennuksen kohtalo?




Paikallislehti esitteli 6.5. näyttävästi ”Idea EDELLÄ” vanhan kylpyläalueen kehittämistä. Samalla esiteltiin aikanaan rakennuksista, konsulttiyritysten toimesta tehtyjä kuntotutkimuksia ja selvityksiä. Perustuksia vasten ei ole asennettu kosteuseristystä, ikkunoiden vesipellitysten kallistukset ovat puutteellisia, ilmalämpöpumppu oli asennettu väärin, rännikaivoja liian vähän, vesikatto korjaamatta jne. eikö nämä esimerkit osoita että kiinteistönhoito ei ole toiminut? Tämä ei anna hyvää kuvaa kaupungin omien kiinteistöjen hoidosta. Miksi päättäjät eivät ole aikanaan reagoineet näihin raportteihin? Päättäjien pitää ottaa suurennuslasin alle kaupungin omien kiinteistöjen hoito ja vastuut. Ne on järjestettävä uudelleen. Voi myös oletttaa että tämä huono hoidon taso on osaltaan vaikuttanut myös ”homekoulujen” syntyyn.

Toivottavasti historiallinen, arvokas, kaunis kylpylärakennus löytää uuden, vastuullisen omistajan ja uuden elämän.