keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Miksi torikauppa kuihtuu?




Miksi torikauppa kuihtuu? Torikauppiaat vanhenevat ja uusia yrittäjiä ei tule, markettien valikoimien laajeneminen ja aukioaikojen piteneminen, torikauppiaiden nuutuneet asenteet ja virkamiesten kielteinen suhtautuminen uusiin ideoihin.

Asiakkaiden tarve käydä torilla ostoilla on vähentynyt, koska lähikaupasta löytyy yötämyöten tuoreet vihannekset, juurekset,marjat usein vielä edullisempaan hintaan. Tekstiilialan kaupoista ja nettikaupoista löytyy lähes samanlaisia tuotteita joita aikanaan sai vain torilta. Pitää löytää uusi syy tulla torille.

Osa torikauppiaista ei ole osanut muuttaa toimintapojaan asiakkaiden muuttuneiden ostotapojen mukaan, Tullaan torille jo aamulla kuudelta, mutta lähdetään pois jo klo 14 jälkeen, työssäkäyvä väestö ei ehdi nähdä torikauppiaita. Torikauppiaiden kannattaisi olla torilla esimerkiksi klo 10-18, tämä päätös pitäisi olla torikauppiaiden yhteinen jotta se toimisi. Torin tarjoamia valikoimia pitäisi koordinoida niin että tarjonta olisi monipuolista ja asiakkaita kiinnostavaa.

Osan virkamiesten asenteisakin on vikaa, toteutetaan 20-30 vuoden vanhoja pelisääntöjä. Torin pelisäännöt pitäisi päivittää yhdessä torikauppiaiden ja toria ympäröivien kauppiaiden kanssa. Esimerkiksi Lahdessa ei sallita sataman torilla kotimaisten vihannesten, juuresten, marjojen myyntiä esimerkiksi päivittäin klo 16-20, ilmeisesti halutaan suojella keskustan toria. Tämä olisi myös matkailijoiden, kesävieraiden palvelua ja tukisi lähiruokayrittäjiä. Pikkukaupungeissa kuten Heinolassa on turha pitää toria koko vuoden, koska se on osan vuotta tyhjänä. Olen Heinolassa ehdottanut kesätorin siirtoa satamaan ja torin käyttöä lisäparkkialueena, kerrostalotonttina ja lasten ja eläkeläisten liikuntapuistona. Virkamiehet vain suunnittelevat torin kivetyksen vaihtoa joka ei varmasti lisää torin käyttöä. Osasta toreja voisi rakentaa tapahtumatoreja joissa olisi hyvät, pysyvät esiintymislavat, äänentoistoineen ja valoineen. Siellä voisi olla vaikka elokuvaskriini autokatsomoineen. Tori ympäristökauppoineen voisi olla myös "Taivaskattoinen Kauppakeskus"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti