Ilmainen kouluruoka on maailmassa harvinaista. Suomessa
koululaiset saivat ilmaisen kouluruoan jo 1948, ensimmäisenä maailmassa. Nyt
koulut ovat saaneet uudet kouluruokailusuositukset. Tavoitteena lisätä
kasvisten ja kasvisruoan, kotimaisen järvikalan ja vaalean lihan osuutta. Korostetaan myös yhdessä syömisen merkitystä
ja riittävää aikaa ruokailuun. Hyvä.
Kouluruokaa on pidetty jo itsestään selvyytenä ja samalla
sen arvostus ja merkitys on kärsinyt. Kouluruokailu on osa oppimista. Seuraavia
ruokaan liittyviä asioita tulee käsitellä eri oppitunneilla:
-mistä kotimainen ruoka tulee?
-miten kotiruokaa valmistetaan?
-miten ruoka vaikuttaa terveyteen?
-miten kotimainen ruoka vaikuttaa kuntatalouteen?
-mikä on ilmaisen kouluruuan historia Suomessa ja
maailmalla?
Asian käsittelyä voidaan havainnollistaa maatilavierailulla,
keskuskeittiövierailulla ja oppitunneilla voivat vierailla tuottajat, lääkärit,
kokit. Tämä on osa terveyskasvatusta. Tämän päivän koululaiset ovat huomisen
aikuisia.
Tulevissa kuntavaaleissa ratkaistaan myös kotimaisen ruoan
käyttö kuntien ja laitosten keittiöissä. Oma kokemukseni nykyisistä
kuntapäättäjistä ja johtavista virkamiehistä on huolestuttava. Valtuustossa on
vaikea saada päätöstä aikaan kotimaisen
ruoan osuuden nostamisesta kunnan hankinnoissa. Vaikka valtuusto tekisikin
päätöksen niin sen valvonta ja totuttaminen on onnetonta, hallitus ei valvo ja
virkamiehet, hankintapäälliköt eivät toteuta valtuuston päätöksiä, suosituksia.
Syyksi kerrotaan aina EU:n vaatimukset. Tosiasia on että syy on
tarjousosaamisen puutteessa. On monta esimerkkikuntaa jossa kotimaisen ruoan
hyödyntäminen on lähes täysimääräistä (mm. Kuopio, Kiuruvesi, Vaala )Kotimaisen ruoan osuuden lisääminen on
asennekysymys ja arvovalinta.
Kun äänestätte tulevissa kuntavaaleissa, selvittäkää
ehdokkaanne asenne ja kanta kotimaiseen ruokaan ja kunnan ruokahankintoihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti