maanantai 30. tammikuuta 2017

Eristäytyminen ei ole erilaistamistaEräs suuri valtio on tänä vuona valinnut strategiakseen eristäytymisen ”minulle kaikki ja heti”. Heinolan valitsi saman strategian muutama vuosi sitten. Erottiin Päijät-Hämeen yhteisestä elinkeinoyhtiöstä ja markkinointiyhteistyöstä. Myös Heinolan leikkaussalin yhteistyötä Päksin kanssa ei ole haluttu aikanaan kehittää. Onko nämä valinnat olleet eduksi Heinolalle? Tulokset puhuvat puolestaan, väkiluku laskee kuin lehmän häntä, kauppoja sulkeutuu, yritykset siirtävät toimintojaan muualle, työpaikat vähenevät, yhteiskunnan palvelut jättävät Heinolan (esim. Verotoimisto, oikeuslaitos, poliisi, posti jne.) Ainoa hyöty on kai se että poliitikot ovat voineen päteä ja päättää ja säilyttää paikkansa, kokouspalkkionsa. Poliitikoilta on puuttunut oikea näkemys tulevaisuudesta ja rohkeus tehdä tarvittavia päätöksiä.

Veronmaksajien määrä vähenee ja rahat nykyhallinnon ylläpitämiseen ja luvattujen palvelujen tuottamiseen eivät riitä eli on otettava ”syömävelkaa”. Lisäksi päättäjiltä puuttuu kyky sopeuttaa vähenevät tulot menoihin. Ei haluta hallinnon rakenteita uudistaa ja keventää, ei haluta tuottaa palveluja toisella, edullisemmalla tavalla. Samoja virheitä esim. korjausrakentamisessa toistetaan, ei osata ottaa oppia. Virheiden tekijät, päättäjät ja virkamiehet eivät joudu vastuuseen.

Tänään Päijät-Hämeen elinkeino - ja markkinointitoimi ovat uudistuneet johtoa myöten. Tänään ja huomenna niiden palveluja kannattaisi Heinolankin hyödyntää, eikä vain kasvattaa vastaavaa omaa organisaatiotaan. Leikkaussaliyhteistyöllä voitaisiin helpottaa Päksin jonoja. Heinola voisi erikoistua tiettyihin leikkauksiin. On säälittävää todeta lähes koko Päijät-Hämettä koskevassa markkinointimateriaalissa ei kaikissa mainita Heinolaa. Pienen kaupungin menestymisen edellytyksiä ovat erilaistaminen , verkottuminen ja yhteistyö, yhdessä olemme enemmän. Pienen kannattaa olla niissä pöydissä joissa heitä koskevia päätöksiä tehdään.


Seuraavaan kaupunginvaltuustoon pitää valita uusia yhteistyökykyisiä naamoja, rohkeita päättäjiä jotka näkevät Heinolan kehittämismahdollisuudet vuosiksi eteenpäin. Heinolan etu puoluepolitiikan edelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti