Halpaa
vai aitoa ruokaa?
ESS
kirjoittaa 11.11.2025 ”Luomu on eettinen, mutta hintava valinta”. Luomun
kysyntä on 2020 luvulla vähentynyt lähes 20%. Oletan että luvuissa ei ole
huomioitu suoraan tiloilta myyntiä, joka on kasvanut. Suomessa uutisissa usein
kerrotaan ruoan kalleudesta ja nyt erityisesti luomuruoan kalleudesta.
Vaaditaan halvempaa ruokaa. Harvempi lehdistö vaatii ruualta laatua, makua, läpinäkyvyyttä,
lisäaineettomuutta, vähemmän E-koodeja, ruokaketjuun oikeudenmukaista
tulonjakoa, puhdasta kotimaista ruokaa, lyhyempiä tuotantoprosesseja. Miksi
osassa kaupoista luomulle hinnoitellaan ”luomulisää”? Ei kai luomutuotteiden
kuljetus ja käsittely kaupassa maksa sen enempää, kuin muidenkaan
elintarvikkeiden? Tämä ”luomulisä” ei kuulu kaupalle vaan tuottajalle koska
luomutuotteiden tuottaminen on työläämpää ja sato pienempää kuin
tekomaataloudessa. Halpa ruoka on yhteiskunnalle kallista, koska usein miten
halpa hinta ja pitkä säilyvyys on saatu aikaa lisäaineilla ja
tuotantoprosesseilla, joiden yhteisvaikutusta meihin ihmisiin ei ole
riittävästi tutkittu. Suomessa aitoa ruokaa on kotimainen lähiruoka ja
luomuruoka, joiden tuotantoketju on lyhyt, läpinäkyvä ja tuotteiden maku on
aito. Kotona me suomalaiset heitämme ruokaa pois liian paljon keskimäärin yli
20% eli ei ruoka ole kallista, kun sitä on vara heittää pois noin paljon. Kolme
tärkeää pointtia suhteessamme ruokaan: Koskaan emme ole käyttäneet niin
vähän aikaa ruoan ostamiseen ja valmistamiseen kuin nyt, koskaan emme
ole käyttäneet niin vähän käytettävissä olevista tuloistamme ruokaan kuin nyt,
ja koskaan emme ole tienneet niin vähän elintarvikkeista, siis sitä
kuinka ja kuka ne on tuottanut ja mitä ne itse asiassa sisältävät.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti