lauantai 24. toukokuuta 2025

 







Pellolta pöytään ketjun kehittäminen

Viimeisten kymmenen hallituksen maatalousministerit ovat uhonneet, että nyt laitetaan ruokaketjun pellolta pöytään katteet oikeudenmukaisiksi, tehtyyn työmäärään nähden. Oikeastaan mitään ei ole tapahtunut. Tuottajat syyttävät kauppaa rahastuksesta ja kauppa tuottajia tuotannon kehittämistoimenpiteiden vähäisyydestä. Usein keskusteluissa unohtuu, että tuottajan ja kaupan välissä on usein monen maataloustuottajan omistamat jalostuslaitokset. Myös maataloustuottajien keskusjärjestön MTK:n rooli on epäselvä ja vaatimaton. Viimeksi syytettiin kauppaa ostojen keskittämisestä valtakunnallisiksi ja maakunnallisiksi. Tosiasia on, että kauppa on kehittänyt toimintaansa kilpailukuiseksi, mutta tuottajien toimintapolitiikka on viime vuosisadalta. Tosiasia on myös se, että kauppa tarvitsee ko. tuotteiden käsittelyyn vähemmän työtunteja kuin viisikymmentä vuotta sitten, koneellistumisen myötä niin myös tuottajat ja elintarviketeollisuus. Uusien sääntöjen laatimisen ja toisten syyttämisen sijasta tarvitaan koko elintarvikeketjun yhteistyötä, ei politikointia.

Voisiko MTK:ta kehittää jäsentensä tuotantopanosten ja myynnin yhteen kokoajaksi valtakunnan tasolla ja maakuntatasolla? Tämä mahdollistaisi suuremmat tuotantopanosten keskitetyt ostot ja vahvemman aseman tuotteiden myynnissä kaupan ketjuille valtakunnassa ja maakunnissa. Määritellään mitkä tuotteet myydään valtakunnan- ja mitkä maakuntatasolla. Tässä mallissa tuottaja saisi säästöjä tuotantopanosten hankinnassa ja parempaa hintaa tuotteiden myynnistä. Kun maataloustuottajilla on omia tuotantolaitoksia, miksi ei voisi olla myös omaa kauppaketjua. Heilan lähiruokakonsepti voisi toimia jokaisessa maakunnassa, kuten nyt toimii Heinolassa ja Lahdessa. Tämä konsepti auttaisi erityisesti pienempiä tuottajia, lähituottajia saamaan tuotteensa esille paremmalla katteella, kun välikäsiä on vähemmän. Poliitikkojen rooliksi jäisi päättää kuntien ja valtion laitosten elintarvikeostokset kotimaasta ja tukea samalla huoltovarmuutta. Nyt pitää perustaa kehittämistyöryhmät liha, maito, leipä, juures-vihannes ja osanottajiksi tuottaja, jalostaja, kauppa, logistiikka ja MTK. Siitä se lähtee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti