Pellolta
pöytään ketjun kehittäminen
Viimeisten
kymmenen hallituksen maatalousministerit ovat uhonneet, että nyt laitetaan
ruokaketjun pellolta pöytään katteet oikeudenmukaisiksi, tehtyyn työmäärään
nähden. Oikeastaan mitään ei ole tapahtunut. Tuottajat syyttävät kauppaa
rahastuksesta ja kauppa tuottajia tuotannon kehittämistoimenpiteiden
vähäisyydestä. Usein keskusteluissa unohtuu, että tuottajan ja kaupan välissä
on usein monen maataloustuottajan omistamat jalostuslaitokset. Myös
maataloustuottajien keskusjärjestön MTK:n rooli on epäselvä ja vaatimaton.
Viimeksi syytettiin kauppaa ostojen keskittämisestä valtakunnallisiksi ja
maakunnallisiksi. Tosiasia on, että kauppa on kehittänyt toimintaansa
kilpailukuiseksi, mutta tuottajien toimintapolitiikka on viime vuosisadalta.
Tosiasia on myös se, että kauppa tarvitsee ko. tuotteiden käsittelyyn vähemmän
työtunteja kuin viisikymmentä vuotta sitten, koneellistumisen myötä niin myös
tuottajat ja elintarviketeollisuus. Uusien sääntöjen laatimisen ja toisten
syyttämisen sijasta tarvitaan koko elintarvikeketjun yhteistyötä, ei
politikointia.
Voisiko
MTK:ta kehittää jäsentensä tuotantopanosten ja myynnin yhteen kokoajaksi
valtakunnan tasolla ja maakuntatasolla? Tämä mahdollistaisi suuremmat
tuotantopanosten keskitetyt ostot ja vahvemman aseman tuotteiden myynnissä
kaupan ketjuille valtakunnassa ja maakunnissa. Määritellään mitkä tuotteet
myydään valtakunnan- ja mitkä maakuntatasolla. Tässä mallissa tuottaja saisi
säästöjä tuotantopanosten hankinnassa ja parempaa hintaa tuotteiden myynnistä.
Kun maataloustuottajilla on omia tuotantolaitoksia, miksi ei voisi olla myös omaa
kauppaketjua. Heilan lähiruokakonsepti voisi toimia jokaisessa maakunnassa,
kuten nyt toimii Heinolassa ja Lahdessa. Tämä konsepti auttaisi erityisesti
pienempiä tuottajia, lähituottajia saamaan tuotteensa esille paremmalla
katteella, kun välikäsiä on vähemmän. Poliitikkojen rooliksi jäisi päättää
kuntien ja valtion laitosten elintarvikeostokset kotimaasta ja tukea samalla
huoltovarmuutta. Nyt pitää perustaa kehittämistyöryhmät liha, maito, leipä,
juures-vihannes ja osanottajiksi tuottaja, jalostaja, kauppa, logistiikka ja
MTK. Siitä se lähtee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti