Halpaa
vai Aitoa ruokaa?
Lehdistö todistelee,
että Suomessa on Euroopan kalleinta ruokaa. Kauppa vaatii teollisuudelta
edullisempia tuotteita. Kauppa teettää usein ulkomailla edullisempiä Pirkka ja
Rainbow tuotteita. Teollisuus vaatii tuottajilta edullisempaa raaka-aineitta.
Asiakkaat vaativat kaupalta edullista ruokaa, pidempiä päiväyksiä, helppoa
ostettavaa. Asiakkaat sanovat, että ruoka on kallista ja kuitenkin he heittävät
ostamastaan ruuasta lähes 30 % pois, roskikseen. Koskaan aiemmin emme ole
käyttäneet niin vähän käytettävissä olevista tuloistamme ruokaan. Kotimainen
maatalous on ahdingossa. Tuontituotteiden osuus kasvaa. Kauppa kehuu
tuloksillaan. Vuosien ajan maatalousministerit lupaavat vuoron perään selvittää
suomalaisen ruokaketjun salat. Mitään merkittävää ei ole tapahtunut.
Miksi kauppa
ja kuluttajat eivät hehkuta ja vaadi laatua, makuja, läpinäkyvyyttä,
lisäaineettomuutta, vähemmän E-koodeja, ruokaketjun oikeudenmukaisempaa
tulonjakoa, puhdasta kotimaista ruokaa? Kun luette ruotsalaisen Mats-Eric
Nilsonin kirjan ”Aitoa ruokaa”, tiedätte mihin tämä yksistään hinnasta
puhuminen johtaa ja miksi aidosta, kotimaisesta ruuasta kannattaa maksaa
enemmän.
Yksinkertainen
esimerkki miten maatalouden ahdinkoa voitaisiin helpottaa: Kotimaisen,
laadukkaan tuotteen hintaa kaupassa nostetaan esimerkiksi 5 sentillä tai 2 % ja
se lisähinta tuloutetaan tuottajalle, ei kaupalle, ei teollisuudelle. Lisähinnan
suuruuden määrää tuottajan kustannusten kasvu. Tarkastelu voidaan tehdä,
vuosittain, satokauden jälkeen. Teollisuus ja kauppa kyllä osaavat pitää huolen
omista hinnoistaan. Uskon että asiakkaat tämän hyväksyvät, kun tietävät, että korotus
menee suoraan alkuperäiselle, kotimaiselle tuottajalle. Tällä toimenpiteellä
turvataan kotimaisen ruokatuotannon tulevaisuus ja Suomen omavaraisuus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti