maanantai 20. syyskuuta 2021


”Monttu auki” ideat Lahden tulevaisuudelle

Lahti on haastanut asukkaansa ideoimaan ympäristöpääkaupungin tulevaisuutta teemalla ”Monttu Auki”. Tässä minun ideoitani:

Lahden päättäjien tulee lopettaa julkisuudessa riitely ja keskittyä kaupungin tulevaisuuden luomiseen. Parhaiten sen voisi toteuttaa kuuden vuoden välein, kaikkien puolueiden kanssa laadittavalla ”Lahden tulevaisuuden selonteolla”. Sillä saataisiin luotettavuutta, näkyvyyttä ja pitkäjänteisyyttä Lahteen muuttoa suunnitteleville yrittäjille ja asukkaille. Yhdessä olemme enemmän.

Asukasmarkkinointi on nyt hajanaista ja sattumanvaraista kaupungin ja kiinteistönvälittäjien tekemänä. Kaupungin, paikallisen lehdistön ja kiinteistönvälittäjien on yhdessä sovittava, aina vuodeksi eteenpäin, yhteinen sanoma, markkinointiteema, jota jokainen lupautuu käyttämään kaikessa markkinoinnissaan. Lahteen muuttoa suunnitteleville pitää tarjota kaikkia asumis -ja -paikkavaihtoehtoja, eläviä kyliä unohtamatta. Lahden kannattaa aktiivisesti ajaa eteenpäin myös Lahti-Heinola-Mikkeli oikorataa. Vesivehmaan lähilentokentän kehittäminen hyödyntäisi myös Lahden seutua, varsinkin kun tulossa ovat pienet sähkölentokoneet. Ympäristöpääkaupungin edut pitää myös hyödyntää.

Lahden seutu voisi olla Suomen terveys-kuntoliikunnan pääkaupunki. Lahti-Pajulahti-Vierumäki kolmio olisi vetovoimainen liikuntakeskus Keski-Euroopan markkinoilla. Kun talvet näköjään lämpenevät Lahden seudulle on saatava kesät-talvet toimiva hiihtoputki, hyppyrimäkiähän voi jo käyttää kesälläkin. Kesämäki saatava myös lapsille. Karttaan ja luontoon merkittyjä polkureittejä ja laavuja tulee lisätä.

Koulu -ja opiskelumahdollisuuksien kehittäminen on tärkeää perheille ja nuorisolle. Tarvitaan terveitä kansakouluja, kyläkouluja, kielikouluja, päiväkoteja. Korkeakoulupaikkoja ja Koulutuskeskus Salpauksen tarjontaa tarvitaan monipuolistaa. Kansalaisopistolla on myös tärkeä tehtävä Lahden tarjottimella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti