torstai 19. huhtikuuta 2018

Talviurheilukaupungin kehittäminen

Miksi väki vähenee Finlandia hiihdosta, Salpausselän kisoista? Miksi suurimmalla osalla peruskoululaisia ei ole suksia, lukiolaisilla vieläkin harvemmalla?
Syyt ovat syvällä, asenteissa, perheissä, kouluissa. 50-60-luvulla maaseudulla kouluun mentiin ja kotiin tultiin talvella suksilla. Perheen jokaisella lapsella oli sukset ja tietenkin vanhemmilla oli sukset. Hiihtokisoja oli lähes jokaisessa kunnassa ja koulussa. Armeijassa myös hiihdettiin nykyistä enemmän. Erkki Virtanen kirjoitti Uusi Lahti lehdessä 18.4.osuvasti nuoruusajan ”Muisteloita ladun varrelta” Hiihtoharrastuksessa olivat mukana koko perhe ja koulu opettajineen. Nykyisin panostetaan kyllä huippu-urheiluun, mutta massojen liikuttaminen ladulle ei onnistu.

Talviurheilun kehittäminen pitää alkaa perheistä, päiväkodeista, kouluista. Hiihdosta pitää tehdä trendikästä massaliikuntaa. Esimerkkejä voi hakea vaikka Norjasta. Kannattaa myös muistella meidän omaa hiihtoinnostusta 50-60 luvuilla ja ottaa siitä oppia. Urheiluseurat ja siellä vapaaehtoiset toimijat ovat avainasemassa, heitä pitää tukea ja arvostaa. Päiväkotien ja koulujen lukujärjestykseen pitää saada hiihtoa pari kertaa viikossa talvisaikaan. Pitää myös tarjota houkuttelevat olosuhteen hiihtämiselle. Lahden seudulta puuttuu ympärivuotinen hiihtoputki ”luola”, sopiva paikka olisi Vierumäki tai Pajulahti. Hankkeessa mukana olisivat Vierumäen, Pajulahden lisäksi, Lahti, Heinola ja Peltosen suksitehdas. Varmasti olisi tuloksellisempi hanke kuin Kimolan kanava. EU on tukenut huonompiakin hankkeita. Hiihtoputkeen voisi järjestää ympärivuotisen jääveistostapahtuman ja näyttelyn, lumilautailu mahdollisuuden, jotain erilaista kiinnostavaa, kahvilamaailmoineen jne. Siitä tulisi ikäänkuin Lapin portti. Ennen tätä suurta hanketta pitää järjestää hiihtomahdollisuus jo marraskuusta alkaen hyppyrimäen maastossa. Hotellien kanssa pitää kehittää Lahden seudulle hiihtopaketteja, viikonloppuhiihtopaketteja ,jotta ei tarvitse ajaa Lappiin saakka.. On Salpausselän latupaketti, on Vesijärven latupaketti ,on Pajulahden latupaketti, on Vierumäen latupaketti, on viikonlopun hiihtokouluja, on nuorille löeikkimielisiä hiihtokisoja joka viikko jossakin Päijät-Hämettä jne. Yhdessä olemme enemmän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti