perjantai 25. maaliskuuta 2016

Neuvottelijat vaihtoon!


Monet viimeaikaiset neuvottelut esimerkiksi valtioiden kesken, kuntien kesken, ammattiyhdistysten kesken, aviopuolisoiden kesken ovat kariutuneet, epäonnistuneet. Monia neuvotteluja on käyty jopa vuosia, kuukausia, viikkoja ilman tuloksia. Kustannuksia kertyy ja neuvottelijoiden tilipussi turpoaa. Jos joitakin tuloksia saadaan pitkien neuvottelujen jälkeen, tulokset ovat laimea kompromissi.

Mielestäni neuvottelujen epäonnistuminen osoittaa neuvottelijoiden luovuuden puutetta, yhteistyökyvyttömyyttä, ei tunnisteta yhteistä hyvää, ajetaan vain omia etuja ja pelataan jonkin poliittisen puolueen pussiin. Neuvottelijoita on kerrallaan liikaa ja asioita pöydällä liikaa. Ei sitouduta neuvottelujen tavoitteisiin.

Kun neuvotteluissa tulosta ei synny, neuvottelijoita pitää vaihtaa. Mielestäni neuvottelijoista pitää olla vähintään 30% toista sukupuolta. Ensin pitää päästä tavoitteista yksimielisyyteen ja sen jälkeen valita monista etenemisvaihtoehdoista se jonka molemmat osapuolet voivat hyväksyä ja sitoutua. Perheriidoissa neuvottelijoita ei kannata vaihtaa liian helposti, pitää ottaa avuksi ammattiauttaja, ”Liinamaa”. Puhuminen ja avoimuus auttaa.

Ei ole oikein että neuvotteluissa keskusjärjestö hyväksyy sopimuksen ja sen alajärjestöt eivät siihen sitoudu. Mielestäni tällaista keskusjärjestöä ei tarvita. Se lisää vain byrokratiaa ja hankaloittaa neuvotteluja. Toimintaympäristö on muuttunut, miksi neuvottelujärjestelmät eivät muutu?

Annetaan demokratian toimia. Me olemme vaaleilla valinneet eduskunnan ja eduskunta on valinnut enemmistöhallituksen, annetaan sen toimia Suomen eduksi. Suomen pitää johtaa vaaleilla valittu hallitus, ei työnantaja- eikä työntekijäliitot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti