tiistai 9. marraskuuta 2021




Miksi Suomeen tuodaan elintarvikkeita 150 eri maasta?

Joka viides Suomessa myydyistä elintarvikkeista tuodaan ulkomailta. Yhteensä noin 150 eri maasta. Tuonnista 80% tulee Euroopan sisämarkkinoilta, eniten Saksasta, Ruotsista, Norjasta ja Alankomaista. Elintarvikkeiden tuonti Suomeen ajalla 2010-2020, kasvoi +34%. Leipomotuotteita tuodaan eniten verrattuna suomalaisiin leipomoituotteisiin. Raakapakasteiden tuonti on laajaa ja suurin tuontimaa on Saksa. Pekan-Leipä Heinolasta vie vastaavasti Saksaan luomuleipää kaiken mitä ehtii leipomaan. Kannattaisiko Suomessa tehdä muitakin leipomotuotteita luomusta vientiin? Virvoitusjuomissa suurin yksittäinen tuontituote ovat vedet ja kivennäisvedet? Suomessa maailman puhtaimmat vedet, miksi tuodaan vettä?

Osahan Suomeen tuoduista elintarvikkeista tarvitaan elintarviketeollisuutemme raaka-aineeksi, mutta uskon että osa tuonnista voidaan korvata kotimaisilla tuotteilla, raaka-aineilla, lähituotteilla, lähikalalla, metsämarjoilla. Esitän että maatalousministeri perustaa työryhmän, joka selvittää mitkä tuotteet voidaan korvata kotimaisilla tuotteilla. Tähän projektiin löytyy rahaa EU:n ilmaston muutosrahasta. Työryhmässä pitää olla edustajat maataloustuottajista, kaupasta, tuontifirmoista ja hallituksesta. Lopputuloksen pitää vähentää tarvetta rahdata elintarvikkeita ympäri maailmaa, lisätä korvaavien kotimaisten tuotteiden kysyntää ja sitä kautta lisätä työllisyyttä. Samassa yhteydessä voidaan parantaa kotimaisen maatalouden kannattavuutta ja huoltovarmuutta.


PS. Joku ravintola voisi ottaa tästä kilpailuvaltin ja perustaa asiakastoimikunnan, jonka avulla etsitään jokaiselle, tuotti tuotteelle vastaava kotimainen vaihtoehto ja muutetaan reseptejä sen mukaan. Ruokalistalla esitellään raaka-aineiden tuottajat, tekijät tai ravintolan seinällä on kuvin ja tekstein esitelty tavarantoimittajat. Avoin, läpinäkyvää tiedottamista. Aitoa Suomalaista ruokakulttuuria. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti