Miksi
Suomeen tuodaan elintarvikkeita 150 eri maasta?
Joka viides Suomessa myydyistä elintarvikkeista tuodaan
ulkomailta. Yhteensä noin 150 eri maasta. Tuonnista 80% tulee Euroopan
sisämarkkinoilta, eniten Saksasta, Ruotsista, Norjasta ja Alankomaista.
Elintarvikkeiden tuonti Suomeen ajalla 2010-2020, kasvoi +34%. Leipomotuotteita
tuodaan eniten verrattuna suomalaisiin leipomoituotteisiin. Raakapakasteiden
tuonti on laajaa ja suurin tuontimaa on Saksa. Pekan-Leipä Heinolasta vie
vastaavasti Saksaan luomuleipää kaiken mitä ehtii leipomaan. Kannattaisiko
Suomessa tehdä muitakin leipomotuotteita luomusta vientiin? Virvoitusjuomissa
suurin yksittäinen tuontituote ovat vedet ja kivennäisvedet? Suomessa maailman
puhtaimmat vedet, miksi tuodaan vettä?
Osahan Suomeen tuoduista elintarvikkeista tarvitaan
elintarviketeollisuutemme raaka-aineeksi, mutta uskon että osa tuonnista voidaan
korvata kotimaisilla tuotteilla, raaka-aineilla, lähituotteilla, lähikalalla,
metsämarjoilla. Esitän että maatalousministeri perustaa työryhmän, joka
selvittää mitkä tuotteet voidaan korvata kotimaisilla tuotteilla. Tähän
projektiin löytyy rahaa EU:n ilmaston muutosrahasta. Työryhmässä pitää olla
edustajat maataloustuottajista, kaupasta, tuontifirmoista ja hallituksesta.
Lopputuloksen pitää vähentää tarvetta rahdata elintarvikkeita ympäri maailmaa,
lisätä korvaavien kotimaisten tuotteiden kysyntää ja sitä kautta lisätä työllisyyttä.
Samassa yhteydessä voidaan parantaa kotimaisen maatalouden kannattavuutta ja
huoltovarmuutta.
PS. Joku ravintola voisi ottaa tästä kilpailuvaltin ja perustaa asiakastoimikunnan, jonka avulla etsitään jokaiselle, tuotti tuotteelle vastaava kotimainen vaihtoehto ja muutetaan reseptejä sen mukaan. Ruokalistalla esitellään raaka-aineiden tuottajat, tekijät tai ravintolan seinällä on kuvin ja tekstein esitelty tavarantoimittajat. Avoin, läpinäkyvää tiedottamista. Aitoa Suomalaista ruokakulttuuria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti