lauantai 2. maaliskuuta 2019

" Puhe notifikaatiosta hakoteillä"



Näin sanoo Eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg HS:ssa 2.3.2019. Hänen mielestään Sote-keskustelu on mennyt sivuraiteille. Notofikaatio keskustelu on uudistuksen sisältöön nähden sivuseikka. Sillä ei voida estää oikeusjuttujen riskiä. Yksityiset toimijat voivat nostaa kanteita tuomiosistuimissa. Lopuksi EU-oikeuden tulkintaa koskevat asiat ratkaisee EU-tuomioistuin komission kannasta riippumatta.

Valiokuntien yli tuhannen  asiantuntijan kuuleminen on pääosin opposion viivytystaistelua. Jos näiden kuulemisten perusteella valiokunnissa istuvat kansanedustajat eivät pysty päätöstä tekemään, he eivät ole ”oikeita” kansan edustajia, he ovat enemmän puolueiden käskyläisiä. Useimmilla asiantuntijoilla ei ole oikeaa kantaa, he kertovat että saattaa olla ristiriidassa. Kuten tiedämme montaa lakia voidaan tulkita monella tavalla, kun halutaa luoda epävarmuutta äänestäjiin.

Notifikaatiossahan varmistetaan että yksityiset toimijat ovat tasavertaisessa asemassa yhteiskunnan tuottamiin palveluihin nähden eli tässä oppositio ajaa yksityisten toimijoiden etuja. Sama opposito moittii suureen ääneen palvelujen yksityistämistä. Tässä ei ole mitään yhdenmukaisuutta, halutaan vain hämätä notifikaatiolla tavallisen äänestäjän ajattelua eli sekoittaa soppaa tietoisesti.

Virkamiehet kertovat että EU komissio on hyvin tietoinen siitä mitä Suomessa ollaan tekemässä. Sote-esityshän on matkan varrella muuttunut, osaksi EU:n kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. EU on Suomen taloudenpitoa koskevissa raporteissa toistuvasti vaatinut sote-uudistuksen pikaista toteuttamista. Suomen sote-ratkaisut tekee Suomen eduskunta, ei asiantuntijat eikä EU. Päätöstä tehtäessä pitää jättää päivänpolitiikka taakse ja katsoa pitkälle tulevaisuudeen. Kannattaa muistaa että paras on hyvän pahin vihollinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti