torstai 7. joulukuuta 2017

Säästetään, mutta oikeista paikoista


Jokaisella kunnalla, kaupungilla on säästöpaineita. Liian helposti säästöt kohdistetaan ”lattiatasolle”, terveyshuollossa hoitajiin. Pitäisi ensin katsoa kriittisesti organisaatiota, esimiestasoja hoitajien ja kaupunginjohtajan välillä. Monen mielestä päälliköitä ja johtajia on liikaa.

Olen itse ykköstyypin diabeetikko ja siksi kiinnostunut Heinolan hyvän diabeteshoidon tason säilyttämisestä ja edelleen kehittämisestä. Diabeteksen hoito on yksilöllistä ja siksi diabeteshoitajan rooli on tärkeä. Yksilöllisyys, räätälöity hoito, hoitosuunnitelmat ja diabeteshoitajan merkitys ovat tulevaisuudessa merkittävässä roolissa jos ja kun haluamme pienentää tulevaisuuden kustannuksia. Tätä korostaa myös Käypä-hoito suositukset. Diabeetikkojen määrä kasvaa joka vuosi, panostamalla sen hyvään hoitoon tänään, säästetään merkittävästi tulevaisuuden kustannuksia. Panostus parantaa myös diabeetikkojen elämän laatua.

Nykytekniikkaa hyödyntämällä saadaan diabeteshoitajalle potilaan online tiedot ja hän voi seurata netin kautta potilaan hoitotasapainoa  ja puuttua aina ongelmakohtiin ja pyytää vastaanotolle tarpeen mukaan. Tämä mahdollistaa hoitajalle ja lääkärille puuttua vahvemmin ongelmatapauksiin ja pitkäaikaissairaisiin ja tukea heitä. Heinolassa on aktiivisesti hyödynnetty uutta tekniikkaa, viimeksi Freestyle Libre seurantajärjestelmä. Libre järjestelmä on helpottanut minunkin hoitotasapainoa. Ulkopaikkakuntalaisena minulle etähoito on kätevämpi kuin vastaanotolla juokseminen. Heinolan diabeteksen hoito ja sen laatu, asiantuntemus on hyvä.

Toinen asia jolla tulevaisuuden kustannuksia pienennetään on jalkahoito. Siihen kannattaa panostaa perustamalla jalkahoitajan toimi jalkaterapeutin kaveriksi. Minäkin aikaisemmin sain jalkaterapeutin palveluja kolme kertaa vuodessa, nyt se pudotettiin kahteen kertaan. Olisin valmis maksamaan käynnistä enemmän, jos se helpottaisi tilannetta ja saisin palvelua kolme kertaa vuodessa. En haluaisi menettää jalkaani puutteellisen hoidon takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti