maanantai 17. maaliskuuta 2025

 





Ukraina-Venäjä rajavalvontaan ratkaisuehdotus

Miten mahdollista rauhaa valvotaan Ukrainan rintamalla? Pitkän rajan valvonta on vaikeaa. Rauhanturvajoukkojen muodostaminen ja lähettäminen tuntuu olevan mahdotonta koska luottamusta on vaikea luoda osapuolten välille.

 Ensiksi sovittu rajalinja pitää merkitä näkyvästi rauhanturvavalvojien silmien alla. Rajalinjaa valvotaan nykyaikaisin, teknisin välinein, sinne ei tarvitse joka kilometrille rauhanturvajoukkoja. Rauhansopimuksessa pitää todeta, että jos Venäjä hyökkää Ukrainan alueelle, se käynnistää heti Natoneuvottelut ja Natomaiden tuet. Jos Ukraina hyökkää Venäjän puolelle se mahdollistaa Venäjän vastahyökkäyksen ja Natomaat eivät tue mitenkään Ukrainan hyökkäystä. Ukrainan Natohakemus ei edisty, mikäli Venäjä ei uudestaan hyökkää Ukrainaan. Rajalinjalla syntyvät erimielisyydet ratkaisee puolueeton rauhanturvaajaryhmä.

 


perjantai 14. maaliskuuta 2025




Mitä kouluissa on tapahtunut viime vuosina?

Oppimistulokset huononevat joka vuosi, osa ei osaa kunnolla lukea ja laskea peruskoulun jälkeen, poissaolot koulutunneilta ovat lisääntyneet roimasti, huumeiden käyttö on lisääntynyt yhä nuoremmilla, mielenterveysongelmat ovat kasvaneet, liika lihavuus ja liikkumattomuus ovat huolestuttavia, kouluissa ja tunneilla oikea ”kuri ” on löystynyt, monet koululaiset eivät hyödynnä koulun tarjoamaa ruokailua vaan käyvät lähikioskilla, kaupassa ostamassa ”roskaruokaa”, joissakin kouluissa tarvitaan virkavaltaa pitämään järjestystä.

Mitä viime vuosia koulurintamalla on tehty?

Pieniä lähikouluja lopetetaan ja isoja yli tuhannen oppilaan kouluja rakennetaan. Vapaa kasvatus kotona ja koulussa on ollut voimassa. Kännykät tunneilla häiritsevät opetusta, opettajien toimivaltaa puuttua esiintyviin ongelmiin on rajoitettu, yhä pienempi osa koululaisista ei liiku aktiivisesti vapaa aikanaan eikä välitunneilla. Välitunneilla näplätään vain puhelinta ja yhteisöllisyyttä ei ole.

Itse on käynyt 50-luvulla supistetun kansakoulun ja sieltä saaduilla opeilla olen pärjännyt jo 80 vuotta. Silloin kansakoulussa ja oppikoulussa ei esiintynyt yhtään edelle kerrottuja ongelmia. Ilmeisesti politiikka on tullut liikaa kouluasioihin ja rehtoreita, opettajia on kuunneltu liian vähän kehittämistoimenpiteitä suunniteltaessa. Toivon mukaan päästään pian oikeille raiteille. Yhdessä olemme enemmän.