keskiviikko 28. joulukuuta 2022

 



Alkoholilakia pitää muuttaa tai tulkintaa laventaa

Nykyinen alkoholilaki ja sen tulkinta vaikeutta maaseudun pientuottajien toimintaa. Virkamiesten erilaiset tulkinnat eri alueilla eriarvoistavat pienyrittäjien toimintaa. Valtion toinen ministeriö yrittää edistää ja kannustaa kotimaisia pienyrityksiä ja toinen ministeriö laittaa kapuloita rattaisiin. Sama ministeriö käy oikeutta myös EU:n käytäntöjen kanssa. Ei haluta toteuttaa EU:n alueilla yhtenäistä alkoholipolitiikkaa. Haastan ministeriöt keskustelemaan yhdessä tästä asiasta.

Sanotaan että alkoholia eli kotimaista tilaviiniä ja pienpanimoiden keskiolutta myyvien kassojen pitää tuntea alkoholilaki ja annetaan ymmärtää, että peltomarkettien kassat sen osaa mutta, ei tilaviinimyymälän kassa. Uskon että molemmat eivät myy alaikäiselle eivätkä päihtyneelle. Tämä väite ei siis pidä paikkaansa. Toinen väite on, että tilaviinimyymän kassa ei voi rahastaa samaan kassaan muita tilamyymälän tuotteita. Miksi taas peltomarketin kassa voi rahastaa samaan kassaan keskiolutta ja viiniä? Ei kai se viinin alkoholiprosentti voi olla esteenä. Nykyisten kassakoneiden kyly lajitella myydyt tuotteet halutulla tavalla toimii molemmissa myyntipaikoissa. Tämäkin virkamiehen määräys syrjii pientuottajia ja on viranomaisen ahdas tulkinta lain kirjaismesta, käytäntö hidastaa asiakaspalvelua. Lähes kaikissa Euroopan EU-maissa tällaisia ongelmia ei ole, siksi Suomen alkoholilakia pitää muuttaa tai virkamiesten tulkintoja laventaa ja yhtenäistää. Virkamiesten tehtävänä on myös auttaa yrittäjiä lakipykälien koukeroissa, eikä laittaa kapuloita rattaille. Yhdessä olemme enemmän


sunnuntai 4. joulukuuta 2022

 



Liikkumattomuus maksaa Lahden veronmaksajille yli 30 miljoonaa euroa vuodessa!

Sari Niinistö kirjoittaa ESS:ssa 4.12.22 että UKK Instituutin tutkimusten mukaan lahtelaisten liikkumattomuus maksaa meille veronmaksajille yli 30 miljoonaa euroa vuodessa. Ensi vuoden alusta alkaen Sote maakunnat vastaavat alueemme sote palveluista ja Lahden kaupunki vastaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä eli mm. liikunnasta. Miten kaupungin päättäjät ja virkamiehet ovat tähän tehtävään varautuneet? Miten säästetään 30 miljoonasta puolet? Mielestäni, liikuntaa on lisättävä päiväkodeissa, kouluissa, oppilaitoksissa, työpaikoilla. Liikuntaa edistävien yhdistysten ja seurojen toimintaa on tuettava ja kannustettava. Liikunnan vaikutuksesta myöhemmän iän terveyteen ja kuntoon, on kerrottava kaupunkilaisille kaikkia kanavia pitkin. Itse juoksin Cooperissa armeijassa yli 3000m ja vielä 50v  3000m. Olen nyt 78v. syöpäsairas diabeetikko ja elän hyvää elämää hyvän peruskuntoni ansiosta. Ylläpidän kuntoani päivittäisellä sauvakävelyllä. Liike on lääkettä.

Tätä taustaa vasten Lahden sataman kuntoportaat, ensilumiladut, ladut ja luistelureitit Vesijärven jäällä, maastopyöräreitit, pyörätiet, kuntopolut, kuntolaitteet, seurojen järjestämät massaliikunta tapahtumat jne. ovat investointi tulevaisuuteen. Kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämiseen kuuluu myös terveellinen ruokavalio ja kaupunki voi sitä tukea siellä missä itse järjestää ruokailua ja hyödyntämällä lähialueen lähiruokatuottajia.