Miksi
Suomen PT-kauppaketjuilla menee nyt hyvin?
Maaseudun
Tulevaisuudessa 21.8.2023 ex-maatalousministeri Jari Leppä jatkaa vielä
eläkkeelläkin samaa laulua kaupparyhmien arvostelua, tuottajien ryöstämisestä,
hyvistä tuloksista. Ketjujen tuloksia ei ole tehty tuottajien kustannuksella. Eikö
ole oikein, että markkinataloudessa yritykset pärjäävät, tekevät hyvää tulosta
ja työllistävät? Kannattaa katsoa myös peiliin. maanviljelijät ja heidän
järjestönsä ovat mukana monen ruokajätin hallinnossa päättäjinä. Voisiko siellä
vaikuttaa ja tehdä jotakin? Korjaustoimenpiteeksi Leppä ja kollegat ehdottavat
lakimuutoksia, rajoituksia yrittämiseen ja lisää valvovia virkamiehiä.
Muistuttaa naapurivaltion toimenpiteiltä. Ei kannata ruokkia
vastakkainasettelua, vaan kannustaa yhteistyöhön. Olen Lepän kanssa samaa
mieltä, että toimitusketjua tuottaja, teollisuus, ketjuohjaus, kauppa pitää
kehittää yhdessä niin että jokainen ketjun osa saa korvauksen tekemälleen
työlle. Valitettavasti nyt esitetyt toimenpiteet eivät tue tavoitteen toteuttamista.
Miksi Suomen
pt-kauppaketjuilla menee nyt hyvin? Ne
ovat ottaneet oppia muualta maailmasta. Ne ovat muuttaneet rakenteitaan
rajusti. Ovat kehittäneet
ketjutoimintaa, logistiikkaa, energiankäyttöä, valikoimiaan, päätöksentekoa ja
markkinointia. Ne toimivat tehokkaasti täällä harvaan asutussa maassa ja
palvelevat koko Suomea. Voisiko tuottajajärjestöt ottaa tästä oppia? Voisivat
esimerkiksi EU-rahoituksen avulla perustaa jokaiseen maakuntaan Heinolan Heilan
mallin mukainen, tuottajien omistama vain lähiruokaa ja luomua myyvä
kauppaketju? Ketjuun voisivat liittyä myös nyt toimivat lähiruokatorit.
Lähiruokaketjulla olisi tietenkin toimivat nettisivut, jota kautta voisi myös
tilata lähituotteita. Tämä organisaatio voisi myös tukea, auttaa isompia
tuottajia yhteistyössä K:n ja S:n
pt-ketjujen kanssa, olisi neuvotteluvoimaa enemmän.
Pekka
Rusila, mv poika, kokemusta johtotehtävistä elintarviketeollisuudesta,
vähittäiskaupasta ja pt-ketjuista eri puolelta Suomea
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti