tiistai 27. toukokuuta 2025

 



Onko ruoka Suomessa kallista?

Lehdistössä hehkutetaan, että Suomessa on Euroopan kalleinta ruokaa. Asiakkaat vaativat edullisempaa ruokaa, kauppa vaatii teollisuudelta edullisempaa ruokaa, teollisuus kiristää tuottajilta edullisempia raaka-aineita. Suomessa verojen osuus ruoan hinnassa on yli 40%. Ilman arvonlisäveroa ruoan hintataso on Euroopan keskitasoa jopa edullisempaa. Suomessa linja-autonkuljettajan palkasta menee tänään paljon vähemmän ruokaan kuin 50 vuotta sitten ja kotona keskimääräinen ruoan hävikki on 10-20% eli onko ruoka kallista? Ei ole.

Miksi ei vaadita laatua, makua, läpinäkyvyyttä, lisäaineettomuutta, vähemmän E-koodeja, luomutuotteita, lyhyempiä tuotantoprosesseja, kotimaisuutta, lähellä tuotettua jne? Kun käytetään kotimaisia tuotteita, moni näistä vaatimuksista toteutuu, kuntatalous hyötyy ja huoltovarmuus paranee. Jos esimerkiksi pienennetään hävikkiä 10% ja maksamme kotimaisista tuotteita 10% enemmän kuin ulkomaalaisista niin tavoitteet toteutuvat, kotimainen ruokatuotanto, lähiruoka elää.

Eräs Itä-Suomen suurtalousemäntä kertoi lähiruoasta työryhmälleen seuraavasti:

-Lähiruoka on kuin Paratiisi, yhteistyön ilo, ammattitaidon arvostus, onnellisuus

-Lähiruoka on kuin Satumaa, kodin ja mummolan maut, nautinto, viihtyminen

-Lähiruoka on kuin Taide, viimeistelty, hienostunut, esteettinen, aito makuelämys

-Lähiruoka on kuin Löytöretki, uudet maut, etniset maut, perinteet, luovuus

-Lähiruoka on kuin Rakkaus, perinteeseen, kotiseutuun, makuihin, Sinulle hyvää

-Lähiruoka on kuin Kuolemattomuus, aito ei koskaan katoa

Hyvin sanottu, motivoi henkilökuntaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti